Hur du ska rengöra dina persienner

Att göra persiennerna rena och fina är inte så pjåkigt som du kan tro, du behöver inte någon avancerad utrustning eller något särskilt rengöringsmedel. Att rengöra persienner på fel sätt kan förstöra persiennerna. Att använda fel utrustning och rengöringsmedel kan i vissa fall leda till att persiennerna blir fuktiga, klibbas ihop och förstörs. Färgen på persiennerna kan även lossna och persienner i metall riskerar att börja rosta. Därför ska rengöringen av persienner hållas så simpel och effektiv som möjligt – utan en massa krångel. Läs nedan om hur du bör rengöra dina persienner på rätt sätt.

Smarta tips och tricks på hur du kan rengöra persienner!

Här behövs inte några dyra tillbehör, det du behöver för att rengöra dina persienner har du med stor säkerhet redan hemma. Det du bör göra är att dammtorka persiennerna så ofta som möjligt för att undvika att dammet sätter sig på lamellerna. Dammtorka kan enkelt göras med ett par bomullshandskar – eller varför inte ett par strumpor som inte kommit till användning? Torka av dammet på varje persienn och vips så har du rengjort dina persienner utan att ha skadat eller förstört dem.

Hur ska jag rengöra fasadpersienner?

I den mån du väljer att göra detta själv bör du i första hand tänka på säkerheten. Att rengöra just fasadpersienner är ofta mycket krångligt och det är ovanligt att folk väljer att rengöra dessa.

Sitter fasadpersiennen högt upp bör du ta hjälp av ett serviceföretag. Ibland behöver även hela persiennen monteras ned och rengöras ordentligt, vilket också kan vara värt att få hjälp med. I övrigt rengör du persiennen med hjälp av en grövre bomullshandske, mjuk borste, svamp eller mikrofiberduk. Vissa kan även välja att spola av dessa med vatten och sedan låta persiennerna torka i solen.

Hur ska jag rengöra markiser och solskydd?

Det är svårt att rengöra markiser och solskydd. Väljer du exempelvis att tvätta dina markiser kommer du att behöva impregnera om dessa vilket är både tidskrävande och onödigt att göra. Istället för att rengöra markiserna kan du välja att byta duk eller helt enkelt vända på duken, på så vis blir markisens utsida som ny igen! Vi på Berglunds persiennfabrik hoppas att du fick lite mer klarhet i hur du ska rengöra persienner på rätt sätt. Det behöver inte vara krångligt och dyrt att ha rena persienner, det viktigaste är att ge dem lite tillsyn och dammtorka dem ibland. Vid ytterligare frågor eller funderingar om dina persienner är du varmt välkommen att kontakta oss.

Publicerad 16 juni, 2022

Boka ett kostnadsfritt besök

Välkommen att kontakta Berglunds Persienn & Markis för att boka ett kostnadsfritt besök.

Boka besök