Guide till rätt solskydd inomhus

Stora, vackra fönster som släpper in det flödande ljuset är vad många längtar efter så här på våren och försommaren. Men det efterlängtade solskenet kan också bli lite väl intensivt och behöva skärmas av, men helst utan att ge avkall på ljuset. Här nedan guidar vi dig igenom fyra praktiska, snygga och lättplacerade solskyddslösningar utöver persienner och vanliga gardiner.

  • Lamellgardiner – passar väldigt bra till större glaspartier, höga fönster, glasdörrar och inglasade balkonger eller altaner. En modern men diskret gardin som fungerar lika bra i den toppmoderna villan som i sekelskiftesvåningen. Lamellgardinens vertikala lameller är ställbara så att du kan vinkla dem, anpassa ljusintaget och även förhindra eventuell insyn.
  • Plisségardiner – Dessa smarta veckade gardiner är ett populärt solskydd som är lättplacerat inomhus, då det går att använda såväl frihängande som mellan glas. Har du ett triangelformat takfönster eller ett rundat fönster är plisségardiner ett perfekt val då de går att montera även om överlisten inte är horisontell.
  • Rullgardiner – Detta är ett gammalt och väl beprövat solskydd som nog alla har en relation till. En rullgardin idag kan ha många användningsområden, från den helt mörkläggande sovrumsgardinen till en rullgardin i transparent textil som släpper igenom ljuset men silar bort det starka solskenet. Beroende på hur mycket ljus du vill släppa in finns vävar i olika grad av transparens.
  • Solfilm – Vill du inte alls ha gardiner men ändå ett bra sol- och insynsskydd är solfilm som fästs direkt på fönstret ett bra alternativ. Du får ett naturligt ljusinsläpp men undviker reflektioner och starkt solljus. Solskyddsfilm finns i olika varianter och du kan du få ett bra insynsskydd samtidigt som du har en naturlig utsikt, skydda din inredning från blekning eller få en isolerande effekt där värmen stannar inomhus. Visste du förresten att solskyddsfilm reducerar UV-instrålningen med upp till 99,5 %?

Förhoppningsvis har du nu fått en inblick i några olika solskyddslösningar för inomhusbruk och kanske blivit inspirerad till att tänka i nya banor när du väljer solskydd till ditt hem.

Publicerad 7 juni, 2022

Boka ett kostnadsfritt besök

Välkommen att kontakta Berglunds Persienn & Markis för att boka ett kostnadsfritt besök.

Boka besök